AÖF ADALET ÖNLİSANS BÖLÜMÜ
AOF ADALET BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BULUŞMA NOKTASI OLAN FORUMUZA HOSGELDİNİZ...FORUMUZDA NEDEN ADALET OKUMALIYIM,MEZUNİYETİMDEN SONRA NERELERDE ÇALIŞABİLİRİM,ADALET ÖĞRENCİLERİNİN DERSLERİ İLE İLGİLİ DÖKÜMANLAR VE DAHA BİRCOK SEYİ BULABİLİRSİNİZ...UMARIM İŞİNİZE YARAYACAK BİLGİLERİ BULABİLİRSİNİZ...

UNUTMAYINIZ Kİ FORUMUMUZDAN DAHA AYRINTILI BİR ŞEKİLDE YARARLARNMAK İÇİN ÜYE OLMANIZ GEREKMEKTEDİR!...


Anadolu Üniversitesi, Adalet Önlisans Bölümü Öğrencilerinin Toplanma Noktası...
 
AnasayfaTakvimGaleriSSSAramaKayıt OlGiriş yap
Arkadaslar forumumuzda yer almasını istediğiniz bölümler ve size göre eksiklikler yanlıslıklar v.b. varsa bana " murat09 " özel mesaj atarasnız isteklerinizi yerine getirmeye calısacağım...
Arkadaslar www.aofadalet.tr.gg adında bir sitemizi daha açtık.Benim ve arkadaşlarımızın internet üzerinden yaptıkları radyo yayınını dinleyebilir,o anda online olan arkadaslarımızla sohbet ederek eğlenceli vakitler gecebilirsiniz.

Paylaş | 
 

 Hukuka Giriş-Murat Yayınları-Soru Bankası-Ünite2-HUKUK KURALLARININ ÖZELLİĞİ ve HUKUK SİSTEMİ

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
murat09
Admin
Admin
avatar

Mesaj Sayısı : 86
Puan : 309
Tesekkür Puanı : 1
Kayıt tarihi : 15/09/10
Yaş : 27
Nerden : AYDIN

MesajKonu: Hukuka Giriş-Murat Yayınları-Soru Bankası-Ünite2-HUKUK KURALLARININ ÖZELLİĞİ ve HUKUK SİSTEMİ   Perş. Eyl. 16, 2010 9:00 pm

1.Herhangi bir kuralın koymuş olduğu emir ve yasaklara uygun surette hareket etmeme,onun yap dediğini yapmama veya yap dediğini yapma halinde karşılaşılacak olan tepkiye ne denir?


A)Yaptırım (müeyyide)
B)Cebri icra
C)İptal
D)Hükümsüzlük
E)Ceza

2.Aşağıdakilerden hangisi, hukuk kurallarının yaptırımı değildir?
A)İptal
B)Cebri icra
C)Tazminat
D)Hükümsüzlük
E)Horgörme

3.Hukuk kurallarına aykırı bir biçimde yapılmış idari işleme uygulanacak yaptırıma ne
ad verilir?
A)Cebri icra
B)Butlan
C)Ceza
D)İptal
E)Hükümsüzlük

4.Hukuk kurallarının suç olarak gösterildiği fiilleri işleyen kimselerin karşılaşacak-
ları tepkiye ne denir?
A)Ceza
B)İptal
C)Hükümsüzlük
D)Tazminat
E)Cebri icra

5.Aşağıdakilerden hangisi cezanın çeşitlerinden değildir?
A)Hapis cezası
B)Adli para cezası
C)Göz hapsi
D)Disiplin cezaları
E)Hukuka aykırı fiil ile verilen zararın karşılanması

6.Aşağıdakilerden hangisi disiplin cezalarından değildir?
A)Uyarma
B)Kınama
C)Kusur bildirme
D)Büsbütün işten çıkarma
E)Cebri icra

7.Bir kişinin hukuka aykırı fiil ile bir başkasına zarar vermesi halinde karşılaşacağı yaptırım
aşağıdakilerden hangisidir?
A)İptal B)Butlan C)Cebri icra D)Tazminat E)Yokluk

8.Satıcı satmış olduğu malı zamanında teslim etmediği için, alıcı zarara uğramışsa, satıcıya
uygulanacak tepki aşağıdakilerden hangisidir?
A)Cebri icra
B)Tazminat
C)Ceza
D)İptal
E)Hükümsüzlük

9.Borcunu yerine getirmeyen bir kimseyi borcunu yerine getirmeye zorlayan biçimdeki yaptırım aşağıdakileren hangisidir?

A)İptal
B)Hükümsüzlük
C)Tazminat
D)Ceza
E)Cebri icra

10.Bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü şekilde yapılmaması veya kanuna aykırı olarak
Yapılması halinde hukuki sonuç doğurmamasına ne denir?
A)Hükümsüzlük B)Cebri icra C)İptal D)Ceza E)Tazminat

11.Aşağıdakilerden hangisi hükümsüzlük türlerinden biri değildir?
A)İptal
B)Yokluk
C)Mutlak butlan
D)Nisbi butlan
E)Tek taraflı bağlamazlık

12)Resmi evlendirme memuru önünde yapılmayan evliliğe aşağıdaki yaptırım türlerin-
den hangisi uygulanır?
A)Ceza
B)Tazminat
C)Nisbi butlan
D)Mutlak butlan
E)Yokluk

13. 15 yaşındaki ayırt etme gücüne sahip ancak küçük bir kişi ana babasının izni olma-
dan bir alım-satım sözleşmesi yaparsa, bu işlemin yaptırım türü ne olur?
A)İptal
B)Yokluk
C)Ceza
D)Hükümsüzlük
E)Tek taraflı bağlamazlık

14.Aşağıdakilerden hangisi bir hükümsüzlük türüdür?
A)Maddi tazminat
B)Cebri icra
C)Hapis cezası
D)Tek taraflı bağlamazlık
E)Hafif hapis cezası

15.Bir öğrencinin, hukuka aykırı biçimde sınavlara girmesine engel olunursa, bu öğrenci
bu işlemi nasıl ortadan kardırabilir?
A)İptal
B)Ceza
C)Yokluk
D)Cebri icra
E)Tazminat

16.Hukukun sisteme bağlanmasında hukuku kaç ana gruba ayırmışlardır?
A)Üç B)Dört C)İki D)Beş E)Altı

17.Hukuku, Kamu ve Özel Hukuk olarak ayıran hukukçular aşağıdakiler-
den hangisidir?
A)Roma Hukukçuları
B)Fransız Hukukçuları
C)Amerikan Hukukçuları
D)İngiliz Hukukçuları
E)Alman Hukukçuları

18.Akıl hastasının yaptığı evlenme mukavelesi yaptırım türerinden hangisinin içine girer?
A)Yokluk
B)Nisbi butlan
C)Mutlak butlan
D)Tek taraflı bağlamazlık
E) Hükümsüzlük

19.Nafaka yükümlüsü mahkemenin emrine uymayarak kararlaştırılmış olan yardımı yap-
mazsa, karşılaşacağı yaptırım aşağıdakilerden hangisidir?
A)Alaya alınma
B)Cebri icra
C)Küçümsenme
D)Vefasız denmesi
E)Günahkar sayılma

20.Boşanma ile velayeti anneye verilen çocuğun baba tarafından teslim edilmemesi
halinde anne, aşağıdaki yollardan hangisine başvurmak sureti ile hakkını elde edebilir?
A)Tazminat
B)Cebri icra
C)Ceza
D)Hükümsüzlük
E)İptal

21.Kendi arsasına inşaat yapmak isteyen bir kimseye haksız olarak izin vermeyen
belediyeye karşı uygulanabilecek yaptırım aşağıdakilerden hangisidir?
A)Ceza B)İptal C)Haciz D)Yokluk E)Tazminat

22.Haksız fiil veya sözleşmeye aykırılıktan dolayı diğer tarafı zarara uğratan
kimsenin karşılaşacağı tepki aşağıdakilerden hangisidir?
A)Ayıplanma
B)Cebri icra
C)Hükümsüzlük
D)Mutlak butlan
E)Tazminat

23.Aşağıdaki durumlardan hangisinde hükümsüzlük söz konusu olur?
A)Velayeti kendisine verilen çocuğun teslim edilmemesi
B)Kiracının kira bedelini ödememesi
C)Satıcının sattığı malı teslim etmemesi
D)Başkasına ait bir eşyanın gasbedilmesi
E)Evlenmenin resmi memur önünde yapılmaması

24.Bir kişi ile diğer kişi arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarına
ne ad verilir?
A)Objektif hukuk
B)Subjektif hukuk
C)Sosyal hukuk
D)Özel hukuk
E)Kamu hukuku

25.Aşağıdakilerden hangisi kamu hukuku ilişkisidir?
A)Belediyenin yeşil alan için bir gerçek kişinin arazisini kamulaştırması
B)Belediyenin gerçek kişiye ait bir taşınması kiralaması
C)Devletin kamuya ait bit taşınmazın ihtiyacı için bit tüccardan mal alması
D)Devletin, çalışanları için bir terziye kıyafet diktirmesi
E)Kamu kurumunun yemekhane için kasaptan et alması

26.Devlet bir organın, o devletin vatandaşı olan Filiz’in evine yol geçirmek için el
koyması (istimlak) hangi hukuk kuralı ilen düzenlenir?
A)Özel hukuk
B)Genel hukuk
C)Kamu hukuku
D)Medeni hukuk
E)Devletler hukuku

27.Yokluk yaptırım türlerinden hangisinin bir türüdür?
A)Ceza
B)İptal
C)Tazminat
D)Hükümsüzlük
E)Cebri icra

28.Aşağıdaki ilişkilerden hangisi kamu hukuku (amme hukuku) alanına girer?
A)Kamu kuruluşlarının personeline ikramiye olarak dağıtmak için bir gerçek
kişi tacirden çakmak satın alması
B)Kamu kuruluşlarının personeli için bir terziye tek tip elbise diktirmesi
C)Kamu kuruluşlarının yemek ihtiyaçları için ekmek almak
D)Kamu kuruluşlarının yer ihtiyacı için bir şahıstan apartman kiralaması
E)Kamu kuruluşlarının, kamu yararı (amme menfaati) amacıyla bir
şahsın evini bedelini ödeyerek alması

29.’’Hukuk Sistemi’’ ne neden ihtiyaç duyulmuştur?
A)Mahiyetleri ve özellikleri aynı olan çeşitli ilişkileri bir tasnife tutmak için
B)Mahiyetleri ve özellikleri ayrı olan çeşitli ilişkileri bir tasnife tabi tutmak
için
C)Kanun koyucu rahat çalışsın diye
D)Yukarıdakilerin hepsi
E)Her şey bir sistem içinde olduğu için

30.Kamu hukuku- Özel hukuk ayrımında ileri sürülen modern görüşe göre bu
ayrımın temeli nedir?
A)Devletin bir hukuk kişisi olup olmadığı
B)Devletin hukuku düzenleyip düzenlemediği
C)Devletin hukuki ilişkiye ne şekilde girdiği ve kamu gücü kullanıp kullanma-
dığı
D) Devletin herhangi bir kimse ya da kuruluş ile ilişkisinin tarafı olup olmadığı
E)Devletin bir hukuki ilişkinin tarafı olup olmadığı

31.Tazminatla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Tazminat yaptırımı sadece haksız fiillere uygulanır
B)Sözleşmeye aykırılık halinde de uygulanır
C)Maddi tazminat şeklinde olabilir
D)Manevi tazminat şeklinde olabilir
E)Bir yaptırım türüdür

32.Kişilerin birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen hukuk kurallarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)Özel hukuk kurallarıdır
B)Eşitler arası ilişkileri düzenler
C)Taraflarından birinin devlet olduğu ilişkilere de uygulanabilir
D)Kamu gücünün kullanıldığı ilişkilere dayanır
E)Gerçek ya da tüzel kişiler arasındaki ilişkilere uygulanır

33.Belli bir statü içinde bulunan kimseler hizmet ve iç düzenle ilgili kurallara aykırı davranışta bulundukları zaman hangi yaptırımla karşılaşırlar?
A)Tazminat
B)Disiplin cezaları
C)İptal
D)Hükümsüzlük
E)Cebri icra

34.Disiplin cezası aşağıdakilerin hangisine verilemez?
A)Memur
B)Asker
C)Öğrenci
D)Tüccar
E)Dernek üyesi

35.Bir kamu kurumu yetkilisi bir memuru haksız surette işten çıkartırsa yaptırımı nedir?
A)İptal
B)Hükümsüzlük
C)Cebri icra
D)Yokluk
E)Tazminat

36.Ali tapuda kayıtlı evini Veli’ye sattığını iddia etmiş, ancak bu işten Ali ile Veli arasın-
daki adi bir sözleşmeyle yapılmış ise bu işlemin yaptırımı nedir?
A)Nisbi butlan
B)Mutlak butlan
C)Tek taraflı bağlamazlık
D)Yokluk
E)İki taraflı bağlamazlık


1-A 2-E 3-D 4-A 5-E 6-E 7-D 8-B 9-E 10-A 11-A 12-E 13-E 14-D 15-A 16-C 17-A 18-C 19-B 20-B 21-B 22-E 23-E 24-D 25-A 26-C 27-D 28-E 29-B 30-C 31-A 32-D 33-B 34-D 35-A 36-D
[b]
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://aofadalet.benimforum.org
 
Hukuka Giriş-Murat Yayınları-Soru Bankası-Ünite2-HUKUK KURALLARININ ÖZELLİĞİ ve HUKUK SİSTEMİ
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Karmaşık Sayılar ve Polinomlar
» Astral seyahat hakkında...(Soru cevap )
» Hukuk Makaleleri

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
AÖF ADALET ÖNLİSANS BÖLÜMÜ :: DERSLERİMİZ VE DÖKÜMANLARI :: Hukuka Giriş :: Hukuka Giriş Testleri-
Buraya geçin: